skład / składniki
metoda gotowania
1. Jako podstawę ciasta wziąłem klasyczne ciasta biszkoptowe. Oto proces:
- oddzielamy żółtka od białek;
- białka ubijamy w bujną pianę, stopniowo wlewamy cukier (połowę wskazanej normy), ubijamy na mocne szczyty;
- ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż masa nabierze białego koloru;
- łączymy białka z żółtkami i wlewamy mąkę (mąkę przesiujemy 2-3 razy, to ważne), powoli mieszamy suchy składnik z masą jajeczną ruchami od góry do dołu;
- dno dzielonej formy (mam 16 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wlewamy do niej ciasto;
- piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, może być potrzebny trochę więcej lub mniej, tutaj musisz monitorować proces);
- gotowy biszkopt pozwól ostygnąć w formie, a następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na ruszcie.
2. A teraz, gdy biszkopt jest już gotowy, musisz ugotować syrop do impregnacji. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego, Wyślij do ognia, zagotuj i poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie ostudź.
3. Zróbmy mus jagodowy:
- wlej jagody do miski blendera, zmiel na puree;
- wlej żelatynę do miski i napełnij zimną wodą, pozostaw na 10 minut;
- w osobnym pojemniku ubij zimną śmietanę z serem mascarpone i cukrem, aż będzie gładka;
- do powstałej bujnej masy Wprowadzamy przecier jagodowy, ponownie ubijamy;
- rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 10-15 sekund (nie pozwól, aby masa się zagotowała!) i wprowadzamy do śmietany jagodowej;
- ubij dobrze schłodzoną śmietanę na gęstą masę i delikatnie wymieszaj z musem.
4. Pokrój biszkopt na trzy ciasta (jeśli wierzchołek nie jest idealnie równy, lepiej go odciąć ). Pierwsze ciasto układamy w dzielonej formie (ciasta musowe są zbierane tylko w ten sposób!), namoczyć syropem waniliowym, wlać połowę musu jagodowego, przykryć drugim ciastem (nie trzeba mocno naciskać, tylko lekko), ponownie namoczyć i wlać pozostały mus. Ciasto pokrywamy pięknym, równym ciastem i wysyłamy do lodówki na 4-5 godzin.
5. Gdy ciasto jest w lodówce, nie nudzimy się, ale przygotowujemy krem do wyrównania powierzchni ciasta, u mnie jest to krem maślany. Więc:
- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania gęstej konsystencji;
- ser twarogowy mielimy kilka razy przez sito i mieszamy z masą śmietankową;
- w częściach Wprowadzamy cukier puder, za każdym razem ubijając śmietanę mikserem;
- 1/3 kremu barwimy na różowo za pomocą barwnika spożywczego, resztę zostawiamy na biało.
6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wyjmujemy z formy, ostrożnie przenosimy na podłoże i wyrównujemy powierzchnię białym kremem, wygładzając kątowość i nierówności specjalną szpatułką kulinarną, wysyłamy ciasto do lodówki na pół godziny. Po określonym czasie ponownie przetwarzamy powierzchnię ciasta, tylko" fundament " malujemy na różowo za pomocą części kremu z barwnikiem. Tutaj musisz pracować ostrożnie i ostrożnie, ponieważ będzie to warstwa wykończeniowa. Boki ciasta zostaną wytłoczone za pomocą specjalnej szpatułki. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.
7. Aby powierzchnia ciasta była piękna, przygotuj glassage:
- żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (50 ml), pozwalamy pęcznieć;
- w osobnej misce rozcieńczyć mleko pozostałą wodą, dodać cukier, wymieszać, podpalić;
- gdy tylko syrop mleczny się zagotuje, dodaj syrop glukozowy, zagotuj masę i zdejmij z ognia, a następnie natychmiast dodaj spuchniętą żelatynę do mieszanki, wymieszaj, aż będzie gładka;
- posiekaj czekoladę i polej syropem mlecznym, dokładnie wymieszaj;
- dodaj barwnik (w tym przypadku różowy), wymieszaj i polej powierzchnię ciasta.
8. A teraz o dekoracji) tym razem nie wyrzeźbiłem figur Mastyksowych, postanowiłem upiec pierniki i ozdobić je w oryginalny sposób. Gotowałem pierniki dzień przed złożeniem ciasta:
- wlej cynamon, zmieloną gałkę muszkatołową, kolendrę i kardamon, a także mąkę pszenną do miski, przesiej powstałą mieszaninę przez sito;
- ubij zmiękczone masło z cukrem, rozbij jajko i dodaj miód;
- z mieszanki suchej i maślanej wyrabiamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni;
- rozwałkuj ciasto na dużą warstwę o grubości około 3 mm i użyj foremek, aby wyciąć niezbędne figury (mam koła, kwiaty i cyfrę 3);
- rozłóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut;
- gotowe pierniki schładzamy na ruszcie;
- biały i różowy mastyks zwija się w cienką warstwę i wycina figurki za pomocą foremek używanych do dekoracji piernika;
- wymieszaj miód i wódkę w stosunku 1: 1, posmaruj piernik roztworem i "przyklej" na nim dekorację mastyksową, wygładź krawędzie palcami, aby uzyskać schludny wynik;
- postaci z kreskówek i napis " Wszystkiego najlepszego!"zamówiłem w sklepie cukierniczym (jadalny druk zdjęć na mastyksie), wycinam koła i przyklejam powyższą kompozycję do piernika. Piękno!
oto taki przystojny okazał się, kochanie!
pyszne ciasto, wesołe wakacje i niezapomniane emocje!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g