ciasto z piernika Masza i Niedźwiedź

eleganckie ciasto można upiec samodzielnie! Dowiedz się jak! Cóż, minął nasz długo oczekiwany dzień dżemu) i emocje są nadal ponad krawędzią, ponieważ wakacje zakończyły się sukcesem. Dzisiaj w końcu dojrzałam do podzielenia się przepisem na moje firmowe ciasto & quot; Masza i Niedźwiedź", więc proszę o litość do opisanego przepisu) nie przejmuj się dużą ilością tekstu - wszystko nie jest takie trudne! Najważniejsze jest przygotowanie dekoracji z wyprzedzeniem, dzień wcześniej.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 73 % 40 g
284 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 20 min

1. Jako podstawę ciasta wziąłem klasyczne ciasta biszkoptowe. Oto proces:

- oddzielamy żółtka od białek;

- białka ubijamy w bujną pianę, stopniowo wlewamy cukier (połowę wskazanej normy), ubijamy na mocne szczyty;

- ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż masa nabierze białego koloru;

- łączymy białka z żółtkami i wlewamy mąkę (mąkę przesiujemy 2-3 razy, to ważne), powoli mieszamy suchy składnik z masą jajeczną ruchami od góry do dołu;

- dno dzielonej formy (mam 16 cm średnicy) wykładamy pergaminem i wlewamy do niej ciasto;

- piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, może być potrzebny trochę więcej lub mniej, tutaj musisz monitorować proces);

- gotowy biszkopt pozwól ostygnąć w formie, a następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na ruszcie.

2. A teraz, gdy biszkopt jest już gotowy, musisz ugotować syrop do impregnacji. Wlej wodę do rondla, wlej cukier, dodaj kilka kropli ekstraktu waniliowego, Wyślij do ognia, zagotuj i poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie ostudź.

3. Zróbmy mus jagodowy:

- wlej jagody do miski blendera, zmiel na puree;

- wlej żelatynę do miski i napełnij zimną wodą, pozostaw na 10 minut;

- w osobnym pojemniku ubij zimną śmietanę z serem mascarpone i cukrem, aż będzie gładka;

- do powstałej bujnej masy Wprowadzamy przecier jagodowy, ponownie ubijamy;

- rozpuść spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 10-15 sekund (nie pozwól, aby masa się zagotowała!) i wprowadzamy do śmietany jagodowej;

- ubij dobrze schłodzoną śmietanę na gęstą masę i delikatnie wymieszaj z musem.

4. Pokrój biszkopt na trzy ciasta (jeśli wierzchołek nie jest idealnie równy, lepiej go odciąć ). Pierwsze ciasto układamy w dzielonej formie (ciasta musowe są zbierane tylko w ten sposób!), namoczyć syropem waniliowym, wlać połowę musu jagodowego, przykryć drugim ciastem (nie trzeba mocno naciskać, tylko lekko), ponownie namoczyć i wlać pozostały mus. Ciasto pokrywamy pięknym, równym ciastem i wysyłamy do lodówki na 4-5 godzin.

5. Gdy ciasto jest w lodówce, nie nudzimy się, ale przygotowujemy krem do wyrównania powierzchni ciasta, u mnie jest to krem maślany. Więc:

- dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania gęstej konsystencji;

- ser twarogowy mielimy kilka razy przez sito i mieszamy z masą śmietankową;

- w częściach Wprowadzamy cukier puder, za każdym razem ubijając śmietanę mikserem;

- 1/3 kremu barwimy na różowo za pomocą barwnika spożywczego, resztę zostawiamy na biało.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wyjmujemy z formy, ostrożnie przenosimy na podłoże i wyrównujemy powierzchnię białym kremem, wygładzając kątowość i nierówności specjalną szpatułką kulinarną, wysyłamy ciasto do lodówki na pół godziny. Po określonym czasie ponownie przetwarzamy powierzchnię ciasta, tylko" fundament " malujemy na różowo za pomocą części kremu z barwnikiem. Tutaj musisz pracować ostrożnie i ostrożnie, ponieważ będzie to warstwa wykończeniowa. Boki ciasta zostaną wytłoczone za pomocą specjalnej szpatułki. Ciasto wysyłamy do lodówki na godzinę.

7. Aby powierzchnia ciasta była piękna, przygotuj glassage:

- żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (50 ml), pozwalamy pęcznieć;
- w osobnej misce rozcieńczyć mleko pozostałą wodą, dodać cukier, wymieszać, podpalić;
- gdy tylko syrop mleczny się zagotuje, dodaj syrop glukozowy, zagotuj masę i zdejmij z ognia, a następnie natychmiast dodaj spuchniętą żelatynę do mieszanki, wymieszaj, aż będzie gładka;
- posiekaj czekoladę i polej syropem mlecznym, dokładnie wymieszaj;
- dodaj barwnik (w tym przypadku różowy), wymieszaj i polej powierzchnię ciasta.

8. A teraz o dekoracji) tym razem nie wyrzeźbiłem figur Mastyksowych, postanowiłem upiec pierniki i ozdobić je w oryginalny sposób. Gotowałem pierniki dzień przed złożeniem ciasta:

- wlej cynamon, zmieloną gałkę muszkatołową, kolendrę i kardamon, a także mąkę pszenną do miski, przesiej powstałą mieszaninę przez sito;

- ubij zmiękczone masło z cukrem, rozbij jajko i dodaj miód;

- z mieszanki suchej i maślanej wyrabiamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do dłoni;

- rozwałkuj ciasto na dużą warstwę o grubości około 3 mm i użyj foremek, aby wyciąć niezbędne figury (mam koła, kwiaty i cyfrę 3);

- rozłóż pierniki na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut;

- gotowe pierniki schładzamy na ruszcie;

- biały i różowy mastyks zwija się w cienką warstwę i wycina figurki za pomocą foremek używanych do dekoracji piernika;

- wymieszaj miód i wódkę w stosunku 1: 1, posmaruj piernik roztworem i "przyklej" na nim dekorację mastyksową, wygładź krawędzie palcami, aby uzyskać schludny wynik;

- postaci z kreskówek i napis " Wszystkiego najlepszego!"zamówiłem w sklepie cukierniczym (jadalny druk zdjęć na mastyksie), wycinam koła i przyklejam powyższą kompozycję do piernika. Piękno!

oto taki przystojny okazał się, kochanie!

pyszne ciasto, wesołe wakacje i niezapomniane emocje!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy